img

O NAS

 

PREDSTAVITEV IN VIZIJA

 

POSLANSTVO

Športno društvo Ilužn smo ustanovili leta 2006 s poslanstvom ustvarjanja pogojev za rast in razvoj urbanih športov v Sloveniji. Društvo letno skrbi za 800 aktivnih članov in temelji na programih Urbane šole, ki vključuje urbane športe; BMX in MTB kolesarjenje, rolkanje, rolanje, skiro, športno plezanje in urbane plese. Pri zanimanju za omenjene športe opažamo konstantno rast, k čemur pripomore tudi dejstvo, da omenjeni športi postajajo nove olimpijske discipline, mi pa orjemo ledino v Sloveniji že od leta 2007. V urbanih scenah skupaj s partnerji organiziriamo največje dogodke, podpiramo najboljše slovenske športnike in omogočamo zdrav, alternativen način življenja rekreativcev. Že 12 let smo vodilni akter na področju urbanih športov na slovenskih tleh.

 

ZGODOVINA NAŠEGA DELOVANJA

Maja 2006 smo ustanovili ŠD Ilužn.

Maja 2007 smo opravili prve sestanke na Ministrstvu za šolstvo in šport ter pogovore o možnostih sofinanciranja centra za urbane športe na Mestni občini Ljubljana. To leto smo obiskali večje rolkarske poligone in plezalne centre v Evropi, ki so predstavljali model za bodoči Urban Roof.

Junija 2008 smo v ljubljanskem parku Zvezda organizirali dogodek »No Roof«. Za en dan smo zasedli center Ljubljane, kjer smo postavili rolkarski poligon in plezalno steno ter organizirali tekmovanje v petih urbanih športih. Sporočilo dogodka je bilo jasno: »Nimamo strehe nad glavo!«

Maja 2009 smo v želji po izgradnji kakovostne infrastrukture za urbane športe, ustanovili podjetje Ekšn d.o.o., ki je certificirano za izgradnjo rolkarskih poligonov in športne opreme.

Septembra 2009 so večletne pobude končno obrodile sadove – skupaj z Zavodom Tivoli smo organizirali otvoritev zunanjega rolkarskega poligona v Savskem naselju , katerega zasnovo smo pripravili ustanovni člani ŠD Ilužn. Z novo postavljenim zunanjim rolkarskim poligonom je zgodba Športnega društva Ilužn dobila sledilce in podpornike, ki so stremeli k skupnemu cilju – streha nad glavo!

Aprila 2010 smo v Ljubljani na lastno pest našli primeren prostor za izgradnjo centra. Najprej je bilo potrebno prostore izprazniti, preurediti ter napeljati potrebne inštalacije, sledila je izgradnja športnih objektov. 3. seprembra 2010 smo otvorili športni center Urban Roof, prvi komercialni center urbanih športov na Balkanu.

Urban Roof je v Šiški uspešno deloval do konca leta 2017, ko smo zaradi prekinitve najemne pogodbe ostali brez strehe nad glavo. Iskali smo možnosti, da društvo, ki je ostalo brez prostorov, ohranimo pri življenju.

Januarja 2018 smo v želji po omogočanju boljših pogojev za urbane športe na nacionalni ravni ustanovili Zvezo športov prostega sloga Slovenije.

Februarja 2018 smo našli primeren manjši prostor za del naših dejavnosti v bližini stadiona ŽAK, kamor smo preselili sedež društva in prostore preuredili v manjši športni center Urban Roof Baza. Sočasno smo v upravljanje prevzeli zunanji rolkarski poligon v Savskem naselju, kjer smo izvajali redne programe Urbane šole in dogodke in s tem ohranili delovanje Urbane šole v skate parku.

Nov mejnik našega delovanja smo postavili februarja 2019, ko smo v lastni režiji našli primeren objekt v Mostah ter ga najeli. Objekt smo sanirali, uredili in v njem postavili nov Urban Roof, v katerem bomo ponovno združili vse naše aktivnosti. Aprila smo pričeli z izvajanjem Urbane šole v skate parku, septembra pa pričnemo s polnim izvajanjem vseh programov. Urejanje objekta in okolice zaradi velikosti in samega stanja, zahteva velik vložek dela, časa in sredstev, zato nekatera dela še vedno potekajo. V ekipi delamo s polno paro, da bi naš nov prostor pod soncem čimprej postal urejena oaza urbanih športov, ki bo dala urbanim športom nov zagon.

 

VIZIJA

Z dolgoletno zgodovino delovanja in izkušnjami, ki smo jih nabrali sledimo poslanstvu društva in skrbimo za rast in razvoj urbanih športov v Sloveniji. S svojim delom smo dokazali, da kjer je volja, je pot. Z delovanjem centra Urban Roof bomo še naprej omogočali kakovostno udejstvovanje v urbanih športih za rekreativne in tekmovalne urbane športnike, v prihodnosti pa stremimo k nacionalnemu panožnemu centru urbanih športov, ki bo predstavljal novo prelomnico v zgodbi slovenskih urbanih športov.