KONTAKT

Pod ježami 5, 1000 Ljubljana
info@urbanroof.si
08 205 1813
Delovni čas recepcije: PON 14:00-20:30, TOR 16:00-20:30, SRE 16:00-20:30, ČET 16:00-20:30, PET 14:00-19:00, SOB 9:00-10:30

PREDSTAVITEV IN VIZIJA

Poslanstvo

Športno društvo Ilužn smo ustanovili leta 2006 s poslanstvom ustvarjanja pogojev za rast in razvoj urbanih športov v Sloveniji. Društvo letno skrbi za 800 aktivnih članov in temelji na programih Urbane šole, ki vključuje urbane športe; BMX in MTB kolesarjenje, rolkanje, rolanje, skiro, športno plezanje in urbane plese. Pri zanimanju za omenjene športe opažamo konstantno rast, k čemur pripomore tudi dejstvo, da omenjeni športi postajajo nove olimpijske discipline, mi pa orjemo ledino v Sloveniji že od leta 2007. V urbanih scenah skupaj s partnerji organiziriamo največje dogodke, podpiramo najboljše slovenske športnike in omogočamo zdrav, alternativen način življenja rekreativcev. Že 15 let smo vodilni akter na področju urbanih športov na slovenskih tleh.

Zgodovina našega delovanja

Maja 2006 smo ustanovili ŠD Ilužn.

Maja 2007 smo opravili prve sestanke na Ministrstvu za šolstvo in šport ter pogovore o možnostih sofinanciranja centra za urbane športe na Mestni občini Ljubljana. To leto smo obiskali večje rolkarske poligone in plezalne centre v Evropi, ki so predstavljali model za bodoči Urban Roof.

Junija 2008 smo v ljubljanskem parku Zvezda organizirali dogodek »No Roof«. Za en dan smo zasedli center Ljubljane, kjer smo postavili rolkarski poligon in plezalno steno ter organizirali tekmovanje v petih urbanih športih. Sporočilo dogodka je bilo jasno: »Nimamo strehe nad glavo!«

Maja 2009 smo v želji po izgradnji kakovostne infrastrukture za urbane športe, ustanovili podjetje Ekšn d.o.o., ki je certificirano za izgradnjo rolkarskih poligonov in športne opreme.

Septembra 2009 so večletne pobude končno obrodile sadove – skupaj z Zavodom Tivoli smo organizirali otvoritev zunanjega rolkarskega poligona v Savskem naselju, katerega zasnovo smo pripravili ustanovni člani ŠD Ilužn. Z novo postavljenim zunanjim rolkarskim poligonom je zgodba Športnega društva Ilužn dobila sledilce in podpornike, ki so stremeli k skupnemu cilju – streha nad glavo!

Aprila 2010 smo v Ljubljani na lastno pest našli primeren prostor za izgradnjo centra. Najprej je bilo potrebno prostore izprazniti, preurediti ter napeljati potrebne inštalacije, sledila je izgradnja športnih objektov. 3. seprembra 2010 smo otvorili športni center Urban Roof, prvi komercialni center urbanih športov na Balkanu.

Urban Roof je v Šiški uspešno deloval do konca leta 2017, ko smo zaradi prekinitve najemne pogodbe ostali brez strehe nad glavo. Iskali smo možnosti, da društvo, ki je ostalo brez prostorov, ohranimo pri življenju.

Januarja 2018 smo v želji po omogočanju boljših pogojev za urbane športe na nacionalni ravni ustanovili Zvezo športov prostega sloga Slovenije.

Februarja 2018 smo našli primeren manjši prostor za del naših dejavnosti v bližini stadiona ŽAK, kamor smo preselili sedež društva in prostore preuredili v manjši športni center Urban Roof Baza. Sočasno smo v upravljanje prevzeli zunanji rolkarski poligon v Savskem naselju, kjer smo izvajali redne programe Urbane šole in dogodke in s tem ohranili delovanje Urbane šole v skate parku.

Nov mejnik našega delovanja smo postavili februarja 2019, ko smo v lastni režiji našli primeren objekt v Mostah ter ga najeli. Objekt smo sanirali, uredili in v njem postavili nov Urban Roof, v katerem smo ponovno združili vse naše aktivnosti. Aprila smo pričeli z izvajanjem Urbane šole v skate parku, septembra pa s polnim izvajanjem vseh programov.

V ekipi smo delali s polno paro, da bi naš nov prostor pod soncem čimprej postal urejena oaza urbanih športov, ki bo dala urbanim športom nov zagon. Uspelo nam je.

Kmalu po otvoritvi nove sezone, oktobra 2021, pa smo morali center zapreti zaradi epidemije Covida-19 in prekiniti z izvedbo dejavnosti,ki nam omogočajo obstoj. Dejavnosti zaradi vladnih ukrepov nismo izvajali vse do 15.2.2021. Zaradi skupno več kot pol leta prepovedi obratovanja se je društvo znašlo v veliki finančni stiski..

Predstavniki odborov ŠD Ilužn smo se kljub zahtevnim razmeram, v katerih se je društvo znašlo, in predvsem zaradi dogovarjanj z Mestno občino Ljubljana (MOL) o sodelovanju (ki ga poskušamo doseči že 14 let), odločili, da z delovanjem društva vztrajamo še naprej ter vse sile usmerimo v nadaljevanje zgodbe Urban Roofa skupaj z MOL, predvsem na podlagi izdelane Strategije urbanih športov v MOL 2020-2030 in obljube, da bomo svoje delovanje lahko nadaljevali v prostorih Stožic. Vse zaposlitve smo prekinili, zmanjšali vse stroške in poskusili še pravočasno odplačevati najnujnejše terjatve v izogib zaprtju društva. Do konca sezone je bilo naše delovanje okrnjeno.

S septembrom smo delovanje centra Urban Roof še optimizirali, ekipo okrepili z novimi izvajalci in videli, da imamo podmladek, ki bo lahko društvo peljal naprej. Brez izjemne predanosti, velikega vložka časa, energije in finančnih sredstev članov odborov društva, bi društvo v letu 2021 prenehalo z obstojem in svojim delovanjem.

Žal se dogovor z MOL o nadaljnjem delovanju Urban Roofa v prostorih Stožic, kljub vsemu našemu vložku, ni uresničil in o nadaljnjem sodelovanju nimamo informacij. 15 let praznih obljub nas je tudi izčrpalo.

S koncem sezone se center Urban Roof ZAPIRA in nadaljnjega obstoja takšnega centra zaenkrat ni na vidiku.

Športno društvo Ilužn je edino društvo, ki se z urbanimi športi ukvarja na strokovno podprt način in redno zagotavlja kakovostne športne programe na certificirani športni infrastrukturi. Po 16 letih delovanja za obstoj in ohranitev urbanih športov, po treh selitvah, treh novih centrih urbanih športov in po 12 letih izvajanja kakovostnih programov, smo prišli do točke preloma.