ŠD ILUŽN


ODPRTO PISMO – URBAN ROOF

Ljubljana, 30.8.2017

ZDRUŽENI POD STREHO

Urban Roof je športni center, ki pod skupno streho združuje urbane športe in kulturo. Prvi in edini tovrstni center v Sloveniji zdaj že sedmo leto zapored deluje v ljubljanski Spodnji Šiški. Upravljamo ga aktivni posamezniki Športnega društva Ilužn, ki letno skrbi za preko 800 aktivnih članov. Društvo temelji na rednih programih Urbane šole, pri katerih beleži konstantno rast, k čemur pripomore dejstvo, da so nekateri športi leta 2016 postali nove olimpijske discipline, mi pa orjemo ledino v Sloveniji že od leta 2007. V urbanih scenah skupaj s partnerji organiziriamo največje dogodke, podpiramo najboljše slovenske športnike in omogočamo zdrav, alternativen način življenja rekreativcev. Že 10 let smo vodilni akter na področju urbanih športov na slovenskih tleh.

Društvena načela kot so prostovoljstvo, pomoč in vzgoja ohranjamo in prenašamo na člane. V skladu s težnjo po dobrodelnosti in enakosti že od samega začetka dobro sodelujemo s številnimi javnimi zavodi in drugimi organizacijami in s tem tudi socialno šibkejšim omogočamo stik z urbanimi športi.

Sedemletno uspešno delovanje športnega centra temelji predvsem na idealističnem pristopu in dobremu delu aktivne mlade ekipe. Obstoj smo si zagotovili na lastno pest, brez podpore iz strani občine ali države. Prostor na trenutni lokaciji smo z rastjo vsebin ravno presegli, ko smo prejeli odlok o izselitvi iz trenutnih prostorov s koncem septembra 2017. Pospešeno smo začeli z iskanjem možnosti za preselitev centra.

 

Streha nad glavo

Zgodbo Urban Roofa smo začeli pisati maja 2007, ko smo ustanovili društvo s sedežem v Ljubljani, oblikovali smo idejo centra urbanih športov in opravili prve sestanke na Ministrstvu za šport in MOL. To leto smo obiskali tudi večje rolkarske poligone in plezalne centre v Evropi in Ameriki, ki so predstavljali model za Urban Roof .

Junija 2008 smo organizirali dogodek »No Roof«, s katerim smo za en dan zasedli ljubljanski park Zvezda, tam postavili rolkarski poligon in plezalno steno ter organizirali tekmovanje v petih urbanih športih. Sporočilo dogodka je bilo jasno: »Nimamo strehe nad glavo!«

Septembra 2009 so naše večletne pobude končno obrodile sadove – skupaj z Zavodom Tivoli smo organizirali otvoritev zunanjega rolkarskega poligona v Savskem naselju, katerega zasnovo smo pripravili Ilužnovci.

Aprila 2010 smo sami našli primeren prostor in 3. septembra 2010 smo s ponosom odprli vrata športnega centra Urban Roof. Nagovoril nas je tudi ljubljanski župan, gospod Zoran Janković, ki je takrat našim športom obljubil bolj svetlo prihodnost.

Med letoma 2010 in 2017 smo razvili, izvajali in nadgrajevali programe Urbane šole, v počitniškem času nudili otrokom in mladostnikom zanimive počitniške aktivnosti, šolam ponujali kakovostne in atraktivne programe športnih dni, na katerih so se imeli vsi otroci možnost spoznati z urbanimi športi, izvedli smo številne delavnice urbane kulture, dogodke, tekmovanja, izlete in kampe, gostili številna velika imena iz sveta urbanih športov in kulture ter podpirali podmladek slovenskih urbanih športnikov. Aktivni smo bili na mnogih področjih urbanega dogajanja, scene, infrastrukture in izobraževanj in pri vsem tem smo vedno stremeli h kakovosti, varnosti in povezovanju. Mladini smo sedem let nudili zatočišče in možnost kreativnega in aktivnega preživljanja prostega časa. Urban Roof je s svojim delovanjem postal center druženja za otroke, mladostnike in mlade po srcu, ki jih druži ljubezen do urbanih športov in kulture. Zahvala za to gre vsem Ilužnovcem, ki ste bili v katerem koli trenutku del Rofoove zgodbe o Strehi nad glavo.

Nadaljevanje zgodbe

Aprila 2017 smo prejeli odločbo o izselitvi iz prostora v Šiški. Po pregledovanju možnih lokacij, dogovorih, ogledih in sestankih (g. Marko Kolenc, podžupan, prof. Janez Koželj, podžupan Dejan Crnek), smo na Mestni občini Ljubljana prišli do dogovora o selitvi centra na lokacijo zunanjega rolkarskega poligona v Savskem naselju. Urban Roof tako še mesec dni ostaja na Ulici Milana Majcna, kjer bomo do 30. septembra 2017 z vsem zagonom ponujali vse dosedanje aktivnosti. Nad zunanjim rolkarskim poligonom bomo postavili montažni objekt, ki nam bo v naslednjih nekaj letih služil za streho nad glavo. Za člane bomo poleg rednih programov poskrbeli tudi z dodatnimi aktivnostmi, ki jih bomo izvajali v drugih primernih športnih objektih.

Prvotno idejo smo do danes daleč presegli; Urban Roof je iz „strehe nad glavo“ postal center druženja ljubiteljev urbanih športov in kulture v naši prestolnici, ki ga letno obišče do 32 tisoč obiskovalcev, kar dokazuje, da sta zanimanje in potreba po takem centru v Sloveniji velika. Vse to smo dosegli z zagnanostjo, vztrajnostjo, povezovanjem ter velikim vložkom časa in energije velikega števila aktivnih posameznikov. Z enako vnemo in pogumom sledimo tudi ideji o nadaljevanju Urban Roofa in njegovi rasti v panožni center urbanih športov.

Naše poslanstvo ostaja enako kot je bilo na samem začetku – urbanim športnikom zagotoviti prostor pod streho in s tem še naprej omogočati rast in razvoj urbanih športov v Sloveniji. Urban Roof ekipa se bo še naprej z vsemi močmi borila za svetlo prihodnost naslednjih generacij urbanih športnikov.

Združeni zmoremo več, zato pozivamo vse, ki nam lahko na kakršen koli način pomagate nadaljevati Roofovo zgodbo, da nas kontaktirate. Veseli bomo vsake pomoči, podpore, ideje ali dobrega namena. Ta trenutek je pravi čas, da stopimo skupaj za dobrobit urbanih športov, zato k sodelovanju in pomoči vabimo prav vse, ki z nami delite idejo, željo ali sanje. 

Podpri Urban Roof