ŠD ILUŽN


Prva odmevnejša akcija društva, organizacija prireditve s simboličnim imenom »No Roof«, je junija 2008 širšo javnost in medije opozorila na problem pomanjkanja športne infrastrukture za urbane športe. V ljubljanskem parku Zvezda so na samo za ta dogodek postavljenem rolkarskem poligonu svoje znanje pokazali akrobatski rolarji, rolkarji in bmx kolesarji, plezalci so se pomerili na umetni plezalni steni, breakdancerji pa so svoje spretnosti pokazali kar na kartonu. Prireditev je bila namenjena ozaveščanju o položaju urbanih športov pri nas. Tako se je julija 2009 mestna občina Ljubljana odzvala na pobude in objavila razpis za izgradnjo zunanjega rolkarskega poligona; sledil je velik dan za urbane športnike – 3. septembra 2009 so namreč odprli zunanji rolkarski poligon v Ljubljani. Kljub narejenemu prvemu koraku je ostajal glavni cilj ŠD Ilužn zgraditev centra, ki bo omogočal kvalitetno športno vadbo ne glede na letni čas in vremenske razmere. Nadaljevali smo pogovore z MOL in iskali primerno lokacijo ter rešitve za financiranje postavitve takšne infrastrukture.

Prelomni trenutek za ustanovne člane društva se je zgodil v začetku maja 2010, ko smo povsem brez pomoči občine in z zgolj nekaj sponzorskimi sredstvi, katera so zadostovala za prve tri najemnine in osnovni gradbeni material, podpisali najemno pogodbo za stavbo na ulici Milana Majcna 6.

Prvi prostovoljci so prestopili prag današnjega centra 5. maja 2010 in pričeli z revitalizacijo in obnovo hale, ki je bila pred tem zapuščena, še prej pa uporabljena za različne namene (trgovina, delavnica, skladišče). Skoraj 30 marljivim mladostnikom je v malce več kot 20.000 prostovoljnih urah vloženega truda in vsega 4 mesecih dela uspelo nemogoče; 3.septembra 2010, le leto po odprtju zunanjega skate parka v Ljubljani, je svoja vrata odprl Urban Roof, prvi in trenutno še vedno edini športni center za urbane športe v Sloveniji.

Dober medijski odziv in velika obiskanost otvoritve kompleksa sta potrdila, da je zanimanje za urbane športe in kulturo veliko, a to samo po sebi še ni zagotavljalo uspešnega poslovanja in obstoja centra. Tako smo v centru pričeli z organizacijo različnih delavnic, vodene vadbe, tekmovanj in drugih športnih aktivnosti, katere vodijo pedagoško in športno izkušeni animatorji, učitelji in urbani športniki.

Trdo in dobro delo članov in prostovoljcev ŠD Ilužn se je obrestovalo s priznanjem in uvrstitvijo med društva z delovanjem v javnem interesu in v mrežo Slovenskih prostovoljskih organizacij. Že v prvem letu delovanja centra smo v sodelovanju z MOL zastavili delno sofinancirani program Urbanih počitnic, sodelovanje z ČMC Šiška, v naše programe vključili otroke iz socialno ogroženih družin ter tako urbane športe približali velikemu številu mladih.

V samo štirih letih se je Urban Roof izkazal kot pomemben prostor tako za razvoj urbanih športov kot tudi za oživljanje svoje širše okolice. Športna infrastruktura je namenjena tako zahtevnejšim uporabnikom, kot začetnikom, ki bi želeli vstopiti v svet urbanih športov. Urban Roof je postal prostor druženja mladih in mladih po srcu, ki jih povezuje ljubezen do športa. Temu priča tudi neverjetna statistika: v društvu deluje več kot 600 letno aktivnih članov, center letno obišče več kot 25.000 obiskovalcev, v programe društva je letno vključenih več kot 200 tečajnikov, …

Preko športnega društva Ilužn, ob pomoči partnerjev in donatorjev ter predvsem delavnih prostovoljcev, so tako tudi slovenski urbani športi pričeli pisati svojo zgodbo – zgodbo o urbanih športih, ki so dočakali svoj prostor pod slovenskim soncem, zgodbo o športih, ki so se združili pod eno streho – streho športnega centra Urban Roof.

Bodi del te zgodbe tudi ti!